Press "Enter" to skip to content

Kultur och traditioner i de nordiska länderna

Att resa är att leva och lära, för visst lär man sig av att prova nytt och ta in hur andra gör i liknande situationer som den man själv är van vid hemma. De nordiska länderna i norra Europa har självklart sina egna olika företeelser, kultur och traditioner som enar länderna men ibland även splittrar, trots att de är så nära grannar. Kanske är en stor del av de olika uttrycken mellan norra Europa och södra Europa beroende på vädret. Hur man beter sig i värme respektive kyla, hur man agerar vid regnigt och grått väder som aldrig tar slut om man ändå älskar att vara utomhus. Allt detta ger effekter på hur man lever sitt liv och integrerar med andra och det är för oss självklart att bejaka den säsong som innebär ljus och långa kvällar framför en grill.

De nordiska invånarna är vana vid att vara utomhus och är ofta klädda för detta; skalkläder, regntäta som ändå andas, funktionskläder i glada färger, GoreTex och material som är tåliga. Att klä sig efter väder är något som du bör tänka på som resenär i norra Europa, det är sällan en aktivitet ställs in för att det regnar. Ett musikprogram, utomhusteater eller vandringstur – allt går att genomföra i regn. Vi anpassar kanske längden på aktiviteten, byter lokal eller går in och har aktiviteten där istället. Här finns en uppsjö av möjligheter och du kan vara säker på att det med största säkerhet blir en aktivitet. Som turist finns det stora möjligheter att hämta information och ofta gränslös sådan. Turistbyråerna har stor kunskap om områden även utanför sitt eget område och de nordiska länderna är väldigt tekniskt utvecklade med appar, gratis WIFI och andra fina funktioner.

Ljusa kvällar och svårt att sova

Länderna i norr har skarpa årstider med ljus och mörker som dominerar följt av snö, kyla eller sommarvärme. De nordiska invånarna utnyttjar detta till max. Att sommaren är kort betyder bara att den ska upplevas till fullo när den väl är på plats. Ta del av detta om du som turist har möjlighet! Det mest extrema förhållandena har vi självklart i norr och både Finland, Sverige och Norge har mer eller mindre ljust dygnet runt, så kallad midnattssol. Även söderut i länderna märks de olika ljustimmarna av och de långa kvällarna med ljus fram till midnatt ska helst avnjutas utomhus på en terrass med god mat och i goda vänners lag. Glöm för all del inte att ta med dig en ögonbindel om du vill sova mörkt! Besöker du länderna i norr under det mörka halvåret ska du förbereda dig på ett kompakt mörker utomhus men ett varmt ljus inomhus.

Mörker ute och ljus inne samt den svenska fikan

Det finns nog inget annat folk som kan mysa så som nordborna. Vår vana att vara sociala inomhus, både på offentliga ställen som caféer och väntsalar eller i våra egna hem, gör att miljöerna är uttalat mysiga med dämpad belysning, levande ljus och sköna sittplatser. Bli inte förvånad om du ser samma gäster sitta på caféet när du går förbi både ena och andra gången. Det är såhär det är att fika. Långa stunder i värme och mysig miljö, kaffe eller te, något gott till och självklart trevligt sällskap. Att dricka kaffe på stående fot i små koppar för att sedan raskt fortsätta på väg till jobbet existerar inte. Ta god tid på dig, sitt ner, småprata eller läs en god bok. Alla de nordiska länderna dricker kaffe i mängder, Finland toppar, tätt följt av Sverige. Norge ser vi lite längre ner i listan.

Skillnader mellan de nordiska länderna.

Skillnaderna är inte jättestora mellan de nordiska länderna i det generella sättet att leva och värna om sin kultur och sina traditioner. Självklart har varje land sina traditionella maträtter och nationella högtider som firas. Sverige ståtar med midsommarafton i slutet av juni då sommaren och ljuset firas med dans, blommor, sill och grill. Norges stolthet är den egna nationaldagen, 17 maj, som firas med pompa och ståt. Finland har sina dagar och som tradition finns bland annat bastubadandet. Bastubadandet sker året runt och är en traditionsrik aktivitet. Språken som talas är givetvis olika, dock har svenskan, norskan och även danskan mycket gemensamt och går ofta att förstås av de olika landsinvånarna. Finska språket hör till en helt annan språkgrupp och är svår att förstå. Då håller det engelska språket ihop hela regionen och räknas som ett måste att kunna för inrättningar inom social service och turism. Välkomna till Norden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *