Press "Enter" to skip to content

Så reser du enklast mellan nordeuropeiska länder

Norra Europa bjuder på vacker natur, fantastisk mat och intressant kultur. Varje land är unikt och värt ett besök. För att maximera upplevelsen kan en eller flera länder kombineras i samma resa. Trots att avstånden är relativt stora är det är lättare än vad man kan tro att resa mellan grannländerna i norra Europa. Tack vare utmärkta förbindelser med flygplatser, båtterminaler, bussterminaler, tågstationer och bra vägar kan du enkelt ta dig till och mellan länderna. Dock passar vissa transportmedel bättre beroende på vilken stad du vill åka till och från vilken stad du åker ifrån. Här ger vi en kort guide till hur du reser till och mellan huvudstäderna i Sverige, Norge och Finland, det vill säga Stockholm, Oslo och Helsingfors. Det beror som sagt var på utgångspunkt men detta är en sammanställning om de viktigaste flygplatserna, tågstationerna, färjeterminalerna, bussterminalerna samt vägarna i respektive stad.

Airplane landing at the airport runway at sunset

Stockholm, Oslo och Helsingfors är tre fantastiska huvudstäder och de går att ta sig mellan städerna på flera olika sätt. Mellan Stockholm och Oslo kan du ta direktflyg på cirka en timme eller så kan du åka direktbuss, tåg eller bil, vilket sällan tar över sju timmar. Det finns tyvärr ingen färjeförbindelse mellan Stockholm och Oslo. Vill du besöka Helsingfors från Stockholm är ett direktflyg det snabbaste alternativet men du kan även ta en färja över natten. Det är även möjligt att ta en kombination av tåg och buss eller en kombination av bil och färja. Mellan Oslo och Helsingfors tar du dig via flyg, tåg eller en kombination av tåg och bil samt färja via Stockholm. Det finns med andra ord flera sätt att ta sig till respektive stad men flyget är att rekommendera. Nedan följer hur du kan ta dig till respektive stad.

Stockholm

Till Sveriges huvudstad Stockholm kan du ta dig via flyg, båt, tåg, buss och bil. I Stockholm finns tre flygplatser: Arlanda flygplats i Sigtunas kommun norr om Stockholm, Bromma flygplats i Bromma i västra Stockholm samt Skavsta flygplats i Nyköping ungefär 100 kilometer sydväst om Stockholm. Från samtliga flygplatser kan du ta dig till centrala Stockholm med flygbuss eller snabbtåg. Utöver det går det tåg från Arlanda samt kommunala bussar från Arlanda såväl som Bromma flygplats. I Stockholm finns två stora hamnar för kryssningsfartyg till och från bland annat Finland, Estland och Ryssland. Tågförbindelserna är goda och Stockholms Centralstation är den största och viktigaste tågstationen. Därifrån kan du ta tåg till Oslo såväl som Helsingfors (med byte). Stockholm har dessutom goda bussförbindelser och det går bland annat att ta direktbuss till Oslo härifrån. Självklart kan du även ta dig till Stockholm med bil, där E4 och E20 är de främsta förbindelserna.

Oslo

Norges huvudstad Oslo kan nås via flyg, båt, tåg, buss och bil. I Oslo finns två flygplatser – Gardermoen flygplats 35 kilometer nordöst om Oslo och Sandefjord flygplats i Torp kommun 110 kilometer söder om Oslo. Gardermoen flygplats kallas även Oslo Lufthavn och är den största flygplatsen i Norge. Sandefjord flygplats trafikeras främst av lågprisbolaget Ryanair. Från samtliga flygplatser kan du ta dig till centrala Oslo med flygbuss eller tåg. I Oslo finns en stor hamn för kryssningsfartyg till och från bland annat Danmark och Tyskland. Det går inga färjor mellan Stockholm-Oslo eller Helsingfors-Oslo. Tågförbindelserna är dock goda och från Oslo Centralstation kan du ta direkttåg till Stockholm men inte till Helsingfors. Oslo har goda bussförbindelser och Oslo Bussterminal är den största busstationen. Självklart kan du även ta dig till Oslo med bil via vägarna E6 och E16.

Helsingfors

Även till Helsingfors, Finlands huvudstad, kan du ta dig med flyg, båt, tåg, buss och bil. I Helsingfors finns det endast en flygplats – Helsinki-Vantaan lentoasema (Helsingfors-Vanda flygplats) i Vantaa kommun 17 kilometer norr om Helsingfors stadskärna. Från Helsingfors flygplats kan du ta dig vidare till centrala Helsingfors med flygbuss, tåg och kommunala bussar. Helsingfors är en hamnstad som tar emot cirka 300 kryssningsfartyg varje år från bland annat Sverige, Estland, Ryssland och Tyskland. Båtarna till Sverige avgår från Olympiaterminalen och Skatuddens terminal. Andra båtterminaler i Helsingfors är bland annat Västra hamnen 1 och 2, Magasinsterminalen och Hansaterminalen. Tågförbindelserna är goda och Helsingfors Centralstation är den största tågstationen. Helsingfors har även goda bussförbindelser (ibland kombinerat med kryssningsresa) och Helsingfors Busstation i Kamppi är den största. Självklart kan du även ta dig till Helsingfors med bil där E12, E75 och E18 är de främsta förbindelserna.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *