Press "Enter" to skip to content

Sevärdheter i Norge

Norge brukar kallas för ett av de vackraste länderna i världen och det är inte svårt att förstå varför när man ser bilder på dess bildsköna fjordar och underbara natur. Detta är ett land som både bjuder på charmiga storstäder och friskt friluftsliv. Det bästa är att du kan kombinera de två på ett enkelt sätt. Om du reser från Sverige kan du enkelt ta dig till Norge via buss, bil eller tåg. Det finns såklart även flera flygplatser i landet med dagliga avgångar. Ett tips är att utgå från huvudstaden Oslo och sedan resa vidare uppåt i landet. På så sätt kan du uppleva det bästa av två världar i vårt kära grannland.

Om du vill hålla dig nära svenska gränsen behöver du faktiskt inte resa längre än till grannkommunen Halden som gränsar mot Strömstad. Detta är en idyllisk och vacker småstad där du dessutom kan besöka Fredriksten Fästning. Den uppfördes under 1600-talet och här finns många intressanta minnesmärken, bland annat från krig mellan Norge och Sverige. Om du tar dig längst upp på fästningen kommer du ha en helt fantastisk utsikt över Halden och dess omgivningar. Detta är ett perfekt stopp både för barn och vuxna. På området finns det även restauranger och det finns dessutom möjlighet att få en guidad tur. Här hålls flera evenemang under sommaren som till exempel populära Allsang på grensen som också sänds i svensk tv.

Lofoten

Längst upp i norra delarna av Norge ligger Lofoten som bjuder på ofattbart vackra vyer. Här finns allt från spektakulära berg till fina sandstränder och små fiskebyar. Totalt består Lofoten av fem mindre öar med olika profiler. Ett tips här, i alla fall under sommarmånaderna, är att vandra i den magiska naturen och slå upp ett tält när dagen börjar gå mot sitt slut. Öarna har också ett fantastiskt djurliv och det finns chans att se både späckhuggare och delfiner. Vill du besöka en av de mysigaste fiskebyarna rekommenderar vi Henningsvæ där du kan slå dig ner med en kopp kaffe och njuta av den vackra utsikten. Här finns också ett flertal trevliga gallerior som du kan besöka.

Vintersport

Att Norge är ett land som älskar vintersport är nog de flesta av oss svenskar väl medvetna om. Detta betyder att det finns mängder av fantastiska vinter-resorter som du kan besöka i landet. Självaste Oslo har en stor skidanläggning nära staden. En av de populäraste och största skidanläggningarna är Trysil och här finns det backar som passar hela familjen. De har dessutom en riktigt bra skidskola och över 40 liftar. En annan resort som är värd att besöka är Hemsedal som av många anses ha de bästa skidbackarna i hela landet. De har också ett stort område som är anpassat för barn, vilket är perfekt för dig som reser tillsammans med hela din familj.

Bergen

Bergen är Norges andra största stad och kommer ofta lite i skymundan av huvudstaden Oslo. Den beskrivs ofta som porten till fjordarna och är ett populärt stopp för många kryssningsfartyg som sedan ska vidare upp mot fjordarna. Även om Bergen är Norges näst största stad sett till storleken bjuder staden ändå på en väldigt trevlig småstadscharm. Lokalbefolkningen är välkomnande mot turister och delar gärna med sig av sina bästa tips. Här finns mängder av restauranger, museer och andra intressanta sevärdheter som du kan besöka. Bryggen är den stora samlingspunkten i staden där du hittar flera av stadens mest populära caféer och restauranger. Här finns även små hantverkshoppar och andra mysiga butiker med lokala souvenirer.

Norrskensjakt

Om du vill ha störst chans att uppleva det omtalade norrskenet ska du bege dig till Tromsø som är den största staden i norra Norge. Detta är nämligen det område i Norge där chansen att se norrsken är som störst. Lägg där till att du kan delta i aktiviteter som snöskoter eller vandring med snökängor och du har ditt alldeles egna äventyr. Även själva staden är otroligt mysig och du har alltid nära till naturen var du än befinner dig. Om du inte vet vart du ska du vända dig finns det flera paketresor som du kan boka på förhand. Dessa inkluderar allt från boende till själva utflykterna runt om i området. Upptäck Norge du också!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *