Press "Enter" to skip to content

Upplev Finland

Vårt kära grannland i öst bjuder på allt från avlägsna småbyar till sprudlande storstäder. Dessutom har de en väldigt speciell natur som bjuder på många trevliga upplevelser. Det första du bör tänka på när du ska besöka Finland är vilken årstid du vill resa. Det är nämligen väldigt stor skillnad om du reser på vintern eller sommaren. Som svensk är du säkert redan van vid klimatet men du måste ändå vara förberedd. Det krävs en helt annan packning och planering om du reser på vintern. Finland är ett relativt stort land till ytan och det bästa är att fokusera på ett område för att hinna se så mycket som möjligt. Speciellt om du vill utforska naturen.

De flesta förknippar nog Finland med ett fantastiskt vinterlandskap men landet har fyra helt fantastiska årstider. Oavsett vilken tid på året du reser kan du räkna med att uppleva otroligt vackra omgivningar i städerna och naturen. I södra Finland hittar vi både huvudstaden Helsingfors och den charmiga orten Borgå. Den sistnämnda har otroligt vackra promenadstråk med kullerstensgator och gamla byggnader. Då det bara är en timmes resa från huvudstaden är det en perfekt dagsutflykt om du vill se mer än en stad under din vistelse. Passa även på att besöka Åbo som faktiskt var den första huvudstaden. Orten är känd för sin uppsjö av studenter och vackra skärgårdar dit du kan ta en tur med båten.

 

Träffa tomten

Visste du att den riktiga jultomten faktiskt kommer från Finland? Det kanske inte är så konstigt med tanke på de fantastiska vintrarna som de har uppe i norr. Det är faktiskt möjligt att träffa honom i egen hög person året runt. Om du reser till polcirkeln som finns i Rovaniemi kan du besöka tomtens officiella byrå. Den har som sagt öppet hela året och inte bara under juletider. Detta är en fantastisk upplevelse både för barn och vuxna där de får chansen att träffa honom enskilt. Du kan också bara njuta av den fantastiska stämningen som råder i området. Staden har en egen flygplats och du enkelt kan ta dig dit från till exempel Helsingfors.

Sov i en glasigloo

Hur skulle det vara att sova under bar himmel i en äkta glasigloo? Finland är som sagt ett land med starka kontraster och under sommarmånaderna lyser solen året om uppe i norr. Detta är en anledningarna till att vissa säger att Finland är landet med oändlig dag. På vintern är det tvärtom och norra delen av landet går i ett ständigt mörker. Det som är positivt med detta är att du har chansen att uppleva äkta norrsken. Miljön som det skapar är helt magiskt och någonting som alla bör uppleva en gång i livet. Det allra bästa sättet att se norrskenet är på en säng som befinner sig i en glasigloo. Om du vill ha lite mer komfort kan du hyra en stuga i närheten.

Bada bastu

Det finns knappast någonting som är mer förknippat med Finland än att bada bastu. Det traditionella är att du börjar med att bada bastu och sedan tar ett svalkande dopp i en sjö efteråt. Det finns över 3 miljoner bastur i landet och det är ingen tvekan om att det är finländarnas favoritaktivitet. Det spelar ingen roll om det är vinter och minusgrader, det går att kasta sig i vattnet ändå. Om du vill uppleva Finland som en äkta finne ska du alltså hyra en stuga med bastu i något sjöområde och bara slappna av ett par dagar. Om du åker på vintern och inte har en sjö i närheten kan du också välja en snöhög.

Upptäck alla nationalparker

I Finland finns det 40 nationalparker som är utspridda över hela landet. Det är alltså en möjlighet att uppleva allt från skärgårdar och sjöar till fjäll och skogar. På vintern kan du till exempel dra på dig snökängorna och vandra eller åka skidor. På sommaren har du också möjlighet att vandra eller cykla. Finland har precis som Sverige allemansrätt, vilket betyder att du får vandra fritt i stort sett var du vill. Tänk bara på att respektera naturen och dina omgivningar. En park som vi rekommenderar att besöka är Valkmusa National Park som ligger i södra Finland. Här hittar du över 30 olika svampsorter och ett mycket rikt fågelliv. Här finns många torn där du kan spana efter fåglarna.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *