Press "Enter" to skip to content

Upplevelser i Helsingfors

Du behöver inte alltid resa långt för att uppleva härligt storstadsliv under ett par dagar. Ibland räcker det med att ta färjan eller flyget över till vårt kära grannland i öst. Helsingfors är ganska litet men ändå vackert och annorlunda på samma gång. När du går runt i staden märker du tydligt influenser från både Ryssland och Sverige. Idag är staden främst känd för sin kultur och det finns fullt av olika konstutställningar du kan besöka. Staden är också känd för sin design och gillar du kläder och inredning ska du passa på att shoppa loss. Givetvis måste du också besöka deras nya jättebastu Löyly om du vill uppleva Finland så som finnarna själva gör.

Om du älskar mat ska du passa på att besöka den gamla saluhallen som imponerar både utifrån och när du kliver in i lokalen. Detta är ett perfekt val om du vill stanna till för lite lunch. Glöm inte att köpa med dig lite andra presenter eller finska godsaker när du befinner dig på plats. Vi rekommenderar framförallt caféet Story som gör otroligt goda soppor. Vill du istället hålla dig utomhus kan du ta en tur till salutorget som bjuder på en väldigt speciell stämning. Här säljs allt du kan tänkas önska dig från en torghandel. Strosa runt bland blommor, grönsaker, frukter och svamp. När du blir trött i benen kan du slå dig ner på ett av alla caféer.

Sveaborg

Sveaborg, eller Suomenlinna som det heter på finska, består av fyra stycken olika öar och är idag ett väldigt populärt besöksmål i Helsingfors. Här kan du se gamla kanoner samtidigt som du vandrar omkring runt det underbara landskapet. Det finns flera trevliga promenadstråk som ligger precis intill havet. När du går omkring här kommer du se att det har utkämpats flera krig i området förr i tiden. Det finns ungefär 850 bofasta på öarna och för att få en bostad här får du räkna med att stå i kö större delen av ditt liv. Det väldigt speciella läget gör att det är mycket eftertraktat. Det finns även små presentbutiker som du kan besöka och köpa med dig någonting från ön.

Olika kyrkor

Helsingfors är en stad som stoltserar med flera olika kyrkor. Den kanske mest kända är Helsingfors domkyrka som också heter Helsingin tuomiokirkko. Den är belägen på Senatstorget och är inte bara känd i huvudstaden utan ett signum för hela Finland. Den stora vita byggnaden är otroligt vacker och syns på långt håll. Det är också en av stadens mest besökta turistmål med cirka 350 000 besökare. En annan populär kyrka är Tempelplatsens kyrka som också lockar till sig många besökare tack vare sin väldigt speciella arkitektur. Den är nämligen helt inbyggd i ett berg och syns nästan inte utifrån. Den är också känd för att ha väldigt fin akustik när det kommer till konserter och liknande.

Brunnsparken och Borgbacken

För dig som önskar att promenera i lite grönområden samtidigt som du befinner dig i staden finns Brunnsparken. Detta är ett populärt ställe för motionärer som är bosatta i staden. Parken ligger nära havet och det finns flera mysiga caféer där du kan slå dig ner för en fika. Här är det perfekta stället om du bara vill strosa runt och känna dig som en av de som bor i staden. Ett annat ställe som är väldigt populärt hos barnfamiljer är Borgbacken, vilket är ett stort nöjesfält. Här är det gratis inträde och du behöver bara betala om du vill åka några attraktioner. Här finns det både lugnare attraktioner och fartfyllda berg- och dalbanor.

Rönnskär

Om du vill uppleva Helsingfors under sommaren kan du besöka Rönnskär, i alla fall om du är sugen på lite sol och bad. Det är en ö som ligger precis utanför centrum och väldigt populärt hos de helsingforsbor som vill fly storstadslivet och ha lite lugn och ro under sommaren. Du kan välja om du vill bada från klipporna eller om du föredrar att ligga på en av alla sandstränder. Här finns det också volleybollnät och möjlighet att grilla för de som önskar. Mitt på ön finns det också en restaurang som du kan besöka om du skulle bli hungrig. Det är enkelt att ta sig till ön då det endast tar tio minuter med färjan från stan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *