Press "Enter" to skip to content

Upptäck de nordiska länderna

Att resa till nordiska länder har många människor drömt om eftersom att naturen är ren och välmående samt att det finns många mäktiga vyer att se och uppleva. De flesta nordiska länder har dessutom tusentals sjöar att bada i på somrarna och tack vare Allemansrätten kan man röra sig fritt bland olika områden. Sverige är populärt av flera anledningar men främst på grund av den enorma tillgång till vandringsleder och möjligheten att röra sig i naturen, samma sak gäller även för Norge och Finland. I Norge hittar du även höga berg och det finns fler möjligheter till klättring än i de andra nordiska länderna. Oavsett vilket av länderna du besöker kommer du upptäcka att samhällena ungefär ser likadana ut och att demokrati är en grundstenarna i alla tre länder. Detta kan vara en av anledningarna till varför turister besöker Norden.

 

De nordiska länderna har mycket att erbjuda, både under vinter- och sommarsäsongen och det spelar egentligen ingen roll när du besöker ett av länderna då det alltid finns friluftsaktiviteter att göra. I Sverige finns det möjlighet till skidsemester i Åre och bara en bit ifrån ligger Trysil i Norge som ett alternativ. I Finland kan du bege dig till Lappland för skidturer och i synnerhet till anläggningar i Levi, Ylläs eller Ruka som alla ligger i de finska fjällen. Under sommartid kan du uppleva den finska bastukulturen för att sedan hoppa in i en sjö för att svalka dig. Även om det går att göra både i Sverige och Norge är det definitivt finländarna som är herre på täppan när det kommer till bastubadande. Sommarsäsongen i de nordiska länderna passar utmärkt för familjesemestrar utan att det ska behöva kosta skjortan.

Vandringsleder i nordiska länder

Om du vill se häpnadsväckande vyer och enorma mängder av skog och natur är Norge ett av de bästa alternativen för naturälskare. Där hittar du exempelvis Jotunheimen, Hemsedal eller Telemark som är några av de allra vackraste platserna på jorden tack vare den orörda naturen. Du kan helt enkelt gå din egen väg men se bara till att du är väl förberedd eftersom avstånden kan vara väldigt långa och det inte alltid finns bebyggelser i närheten om något skulle inträffa. I Sverige kan du vandra längs Kungsleden och i Finland hittar du Yllästunturi eller Karhunkierros som båda är vackra nationalparker som är välbesökta årligen. I Norden har vi även mycket skärgård att besöka och detta kan du göra med hjälp av en båt som tar dig till de olika små öarna som i flera fall är bebodda.

Det öppna samhället

De nordiska länderna utmärker sig genom att agera som öppna och toleranta samhällen till alla dess invånare men även till besökare och asylsökande människor som flyr från krig och elände. Vi har en stark tro på demokrati och att alla människor ska ha rätt till en tillfredsställande standard när det kommer till bostad, arbete och livet i allmänhet. De nordiska länderna toppar ofta listor på länder som är bäst att bo i utifrån flera olika kriterier och det är inte heller särskilt konstigt, tack vare att man här strävar efter människors lika värde – något som inte är självklart i många andra länder i världen. Det är ett privilegium att bo i ett nordiskt land och samtidigt visar de vägen för andra länder genom att lyckas på flera olika fronter, vare sig det gäller demokratiska rättigheter eller naturresurser.

Enkelt att kommunicera med människor från Norden

De nordiska länderna har ett rykte om sig att vara måna om sina medmänniskor och det kan du själv uppleva genom att resa till de olika länderna. Även om språket kan skilja sig åt ganska mycket när det kommer till Finland så klarar man sig alldeles utmärkt med engelska eftersom språkundervisningen har en hög standard och barn lär sig engelska redan i lågstadiet. I de nordiska länderna ser man även mycket på tv-serier och filmer utan att dubba dem, vilket ökar språkkunskaperna ytterligare. Tack vare att bredbandsanslutningar finns nästan i varje hem är de nordiska länderna i framkant även när det kommer till IT-struktur och infrastruktur i allmänhet. Vägarna är breda och välbyggda och bilarna besiktas årligen för att se till att det inte släpps ut onödigt mycket avgaser. Besök gärna Norden vid tillfälle och ha en trevlig resa!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *