Press "Enter" to skip to content

Vad du kan hitta på i Oslo

Om du funderar på att semestra i Oslo och vill få några exempel på saker du inte borde missa i den norska huvudstaden har du hamnat rätt. Vi kommer beskriva några av de populäraste ställena som Oslo har att erbjuda. Operahuset har blivit ett mycket populärt turistmål sedan det invigdes 2008. Byggnaden är helt klädd i vita marmorplattor både inne och ute, den har två salar och även den största ljuskronan i hela Skandinavien med en vikt på 8,5 ton. Byggnaden är konstruerad så att du kan gå på taket och du kan även sätta dig ner och njuta av utsikten. Byggnaden är konstruerad med Norges natur i åtanke och det är en riktigt härlig upplevelse att besöka operahuset.

 

Ett annat populärt ställe att besöka i Oslo är Akershus Fästning som har anor tillbaka till slutet av 1200-talet. Det är ett slott som är beläget vid Oslo Fjord, i centrala Oslo. Fästningen har sedan använts av militären fram till 1800-talet och efter det som fängelse och riksarkiv. I början av 1900-talet renoverades fästningen som nu används som en plats för officiella evenemang och middagar för statschefer från utlandet bland annat. Fästningen är även öppen för allmänheten fram till klockan 21.00 dagligen och du kan kolla in den själv eller med en guide. Akershus Fästning har också två trevliga kaféer och en otroligt vacker natur där du kan strosa runt och kolla på utsidan av fästningen.

Vikingskipshuset

Om du är intresserad av historia och museer är Vikingskipshuset ett sevärt ställe som ligger på Bygdøy i Oslo. Det är Norges största vikingamuseum där du kan se vikingaskepp från 800-talet. Det finns tre vikingaskepp att skåda inne på museet, som alla först var havsgående skepp för att sedan bli gravskepp på land. Museet är en del av Oslos Universitet som en del av det kulturhistoriska museet. Du kan besöka vikingaskeppen dagligen, de håller endast stängt den första januari varje år. Det finns en välfylld souvenirbutik där du kan handla vikingrelaterade saker och på sommaren finns det ett vacker utomhuscafé där du kan fika. Om du är intresserad av nordisk historia och speciellt av vikingar är Vikingskipshuset ett måste att se.

Frognerparken med Vigelandsanläggningen

Om du vill se Norges fina natur i form av en park är Frognerparken i Oslo ett givet alternativ. Från början tillhörde parken ett gods som ägdes av diverse familjer men köptes i början av 1900-talet av Oslos kommun. I byggnaderna som var herrgården finns nu Oslo bymuseum som är ett kulturhistoriskt museum. I mitten av Frognerparken ligger Vigelandsanläggningen som består av skulpturer skapade av Gustav Vigeland. Det finns över 200 skulpturer att titta på där och arbetet med anläggningen började 1924. Det blev dock klart först 1950 och fler skulpturer har tillkommit efter det. Om du vill se skulpturer och vandra i en vacker park är denna park med tillhörande anläggning ett tips.

Oslo Domkyrka

Oslos Domkyrka är en ståtlig kyrka som invigdes år 1697 och har varit plats för kungligheters begravningar och bröllop. Domkyrkan är öppen för allmänheten varje dag och gudstjänster hålls på söndagar, onsdagar och fredagar. Det finns guideböcker på bland annat engelska som du kan ta hjälp av vid ditt besök. Det är en mycket vacker byggnad som dock har restaurerats och byggts om en del och därav inte ser ut som när den var ny. Oslos Domkyrka har den största gravkammaren i Norge med 42 stycken gravplatser där flera kända norska familjer har begravts. Domkyrkan är väl värt ett besök vare sig du är religiös eller inte då den bjuder på vacker arkitektur och en hel del historia.

Karl Johans Gate och det kungliga slottet

Karl Johans Gate är huvudgatan i Oslo och inrymmer mycket saker värda att titta på. Längs med gatan ligger Oslo Domkyrka, Stortinget, Nationalteatern och Oslo Universitets ursprungliga byggnader. Det finns även ett stort urval av butiker, restauranger och caféer på gatan som löper från Centralstationen ända fram till det kungliga slottet. På det kungliga slottet bor Norges nuvarande regent och du kan under somrarna få guidade visningar där. Du kan också se deras vaktbyte klockan 13.00 dagligen, vilket är värt att titta på. Området kring slottet är öppet på somrarna och slottsparken är otroligt vacker och öppen för allmänheten. Om du har chansen att besöka Oslo på sommaren bör du ta dig en titt på slottet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *