Press "Enter" to skip to content

Vad finns det att göra i Stockholm

När du besöker den svenska huvudstaden Stockholm finns det en hel del saker som du inte borde missa. Det finns sådant som du verkligen måste se och göra när du åker dit. Stockholm är en gammal stad och den äldsta stadsdelen kallas just Gamla Stan och den har anor ända tillbaka till 1200-talet. Det är ett populärt ställe för de som turistar i Stockholm och stadsdelen beskrivs som väldigt mysig och fin. I Gamla Stan finns många sevärdheter, däribland det Kungliga slottet och Riksdagshuset samt mysiga butiker och restauranger. I Gamla Stan kan du även besöka de elva museer som finns eller ett av de åtta biblioteken. Varför inte få en guidad tur genom stadsdelen?

Ett annat ställe värt ett besök är det populära Vasamuseet som är beläget på Djurgården. Skeppet Vasa sjönk i Stockholm 1628 och låg på havsbotten i inte mindre än 333 år innan det bärgades. Det stora krigsskeppet är det enda bevarade skeppet från 1600-talet i hela världen och Vasamuseet har flest besökare av alla Skandinaviens museum. På Vasamuseet erbjuder de guidade turer och familjevisningar. Det finns mycket för barn att göra på museet och du kan inleda ditt besök med en sjutton minuter lång filmvisning om Vasas historia. På Vasamuseet finns det också en välsorterad souvenirbutik med mycket att erbjuda för både stora och små. Det finns också en restaurang med ekologiskt fokus inne på museet.

Gröna Lund

Gröna Lund är Stockholms nöjesfält som ligger på Djurgården, inom Kungliga Nationalstadsparken. Där finns förstås många åkattraktioner men det är inte det enda utan där finns också teater och scener för artister. Stora Scenen på Grönan har haft besök av artister som Lady Gaga, Jimi Hendrix, Bob Marley och många fler. Nöjesparken är populär bland både stockholmare och turister och håller öppet från helgen före Valborg fram till slutet av september. På Gröna Lund finns det roligheter både för unga och gamla. Nöjesparken har anor ända från 1883 och är därmed Sveriges äldsta tivoli som fortfarande finns kvar. Gröna Lund har två avdelningar, det gamla och det nya området, som förbinds av en brobyggnad som kallas Spanska Trappan.

Djurgården

Djurgården är i själva verket en ö och även en stadsdel i Stockholm. Djurgården är också en del av den Kungliga Nationalstadsparken. På ön finns många sevärdheter och en fantastisk natur med många gamla ekar. Det finns stadsbebyggelse i sydvästra delen medan resten av ön består av parkområden där det i sin tur bland annat finns museer, ambassader och andra typer av institutioner. En stor del av ön består också av nöjesfältet Gröna Lund och friluftsmuseet Skansen. Det finns en del kända ekar på Djurgården. Ekarna var tänkta att bli virke till skepp åt den svenska marinen men inte alla användes till detta och kvar står nu bland annat Bellmanseken och Prins Eugens ek. Man har hittat tecken av mänsklig verksamhet på ön ända sedan järnåldern.

Moderna Museet

Moderna Museet är ett konstmuseum där det finns svensk, nordisk och även internationell modern och samtida konst. Det finns målningar, skulpturer och konstfilm från 1900-talets början fram till nutid samt fotografier från 1840-talet. Moderna Museet öppnades på Skeppsholmen i Stockholm 1958 och är även detta beläget inom den Kungliga Nationalstadsparken. Museet arbetar under Kulturdepartementet som en statlig förvaltningsmyndighet vars uppdrag är att samla och visa alla sorters konst från 1900- och 2000-talet. Byggnaden som museet nu ligger i invigdes år 1998 och det var en spansk arkitekt som ritade den. På Moderna Museet finns också en butik med souvenirer, en restaurang och ett café och de har familjevandringar och även något de kallar familjesöndag.

Skansen

Skansen är ett friluftsmuseum med djurpark och även denna sevärdhet ligger på Djurgården. Det har funnits sedan 1891 och där finns ungefär 140 byggnader som alla kommer från Skandinavien. Den äldsta är daterad så långt tillbaka som 1300-talet. Skansen är vackert beläget och fint att vandra i bland både djur och gamla byggnader och ger en känsla av att befinna sig i en annan tid. Skansen har både vilda djur, bondgårdsdjur och även ett akvarium med apor, krokodiler och mycket mer. Dock har akvariet en egen entréavgift men du kan köpa en kombinerad biljett som gäller som inträde både på Skansen och akvariet. Dans och musik finns det också plats för på Skansen, som till exempel Allsång på Skansen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *