Press "Enter" to skip to content

Upplev Norden – Det Bästa Valet För Transport

När graderna börjar att krypa sig till tvåsiffrigt på plusskalan så är det många som börjar att drömma sig bort till att ge sig ut på en resa. Många väljer att boka sin resa på sydligare breddgrader så som Spanien eller Portugal, men det finns även de som väljer att resa inom vissa delar av Norden, speciellt länderna som ligger högre upp.

 

Detta har öppnat upp för en diskussion om hur man smidigast tar sig runt till de olika länderna med en baktanke på ekonomin, upplevelser, tid och klimatavtryck. I denna artikeln så kommer vi därför att redogöra för de bästa alternativen som finns när man väljer att resa mellan Sverige, Finland och Norge.

 

Att flyga är bekvämt men kostsamt

Om man är en person som inte anser att en resa till ett land ska dra ut på tiden så kollar man direkt mot att flyga. Detta gör att man snabbt kommer fram till stället man vill till och är därför väldigt smidigt. Men att flyga kan vara en kostsam historia då man inte bara betalar för själva flygresan. Det tillkommer allt som oftast ett antal extrakostnader i form av transporter från och till flygplatsen och hos vissa flygbolag måste man köpa till att lämna in sitt bagage.

 

Att flyga är också någonting som varit uppe i debatt under den senaste tiden då många anser att vi flyger allt för ofta och släpper ut onödigt mycket avgaser i luften.

 

Att resa med bil tar tid

Om man istället vänder blicken mot att ta bilen till de olika länderna så märker man att tiden försvinner fortare än man trott. Man kan visserligen få en uppskattning hur lång tid det kommer ta att åka till sin destination men man räknar aldrig med att man kommer bli trött på vägen, att man behöver stanna för att gå på toa och äta. Detta gör att man får lägga till en timme eller två på sin planering. Likt flygplan finns det en rådande debatt om att man inte ska välja långa sträckor med bil då vi släpper ut för mycket avgaser. Detta gör att en resa med bil kan bli långdraget och kostsamt för både dig och naturen.

 

Tåg är överlägset bäst

Det sista transportmedlet vi har på listan är tåget, och det utklassar i många fall de andra transportmedlen. Detta är för att tågen allt som oftast är billigare än både flyget och bilen, men hamnar på ett mellanstadium gällande tiden man spenderar på resan. Förbindelserna man har mellan länderna är väldigt bra och det enda man behöver göra är att ha koll på om man behöver byta ett tåg eller inte när man reser. I med att tåget går på el så är det också, i särklass, det bästa transportmedlet ur ett klimatperspektiv.

 

Självklart så kommer det finnas mycket dötid ombord på ett tåg, men denna tiden kan man spendera genom att jobba (om man har ett jobb som tillåter en att jobba på vift), spela onlinespel, läsa eller titta ikapp på sin favoritserie. Lägg också till att man kan uppleva väldigt fin natur på vägen som kan inspirera till nya reseönskemål.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *